Windows 10

Sinds de aankondiging van de releasedatum van Windows 10 (29 juli) krijgen we veel vragen. Daarom plaatsen we hieronder de meest gestelde vragen, zodat je straks zorgeloos kunt upgraden naar Windows 10.

1. Behoud ik mijn documenten en applicaties bij de gratis upgrade naar Windows 10?

Windows 7 Service Pack 1 en Windows 8.1 Update gebruikers behouden hun instellingen, persoonlijke bestanden en de meeste apps bij de gratis upgrade naar Windows 10. Het is altijd aan te raden om eerst een back-up van je bestanden te maken (dit kan via een externe harde schijf of via OneDrive).

Lees hier hoe je jouw bestanden op OneDrive kunt plaatsen.

In de “Download Windows 10” app geven we je de mogelijkheid om reeds te testen welke applicaties zullen werken of opnieuw geïnstalleerd moeten worden.

Wanneer je Windows 7 SP1 of Windows 8.1 geïnstalleerd hebt, dan kun je upgraden naar Windows 10. Is dit niet het geval, en heb je Windows 7 of Windows 8? Dan raden we je aan eerst te updaten naar Windows 7 Service Pack 1 of Windows 8.1 Update. Dit kan via Windows Update. Zo kun je ook gemakkelijk upgraden via de automatische download. Wil je controleren welke Windows-versie je hebt? Kijk hier hoe dat moet.

Indien je niet bijwerkt naar Windows 7 Service Pack 1 of Windows 8.1 Update dan kun je enkel je instellingen, persoonlijke bestanden en de meeste apps behouden via een media installatie zoals een USB of een DVD die ook binnenkort beschikbaar wordt gesteld.

2. Kan ik een schone installatie of een herinstallatie van Windows 10 doen?

Indien je jouw gratis upgrade naar Windows 10 via de “Download Windows 10” app reserveert en als download ter beschikking krijgt, is het niet de bedoeling om een clean install te doen. Echter, als je de upgrade naar Windows 10 succesvol hebt afgerond als gevolg van het gratis upgrade aanbod, heb je de mogelijkheid om Windows 10 schoon te herinstalleren op hetzelfde systeem. Dit geldt zowel tijdens als na de gratis upgrade periode van een jaar, waarbij je Windows niet opnieuw hoeft aan te schaffen, en ook geen onderliggend besturingsysteem van waaruit je de upgrade hebt uitgevoerd opnieuw hoeft te installeren.
Indien je bijwerkt naar Windows 10 via een media installatie zoals een USB of een DVD, dan heb je tijdens de installatie de mogelijkheid om te kiezen voor een schone installatie.

3. Waarom beschik ik niet over de upgrade notificatie in mijn taakbalk?

De “Download Windows 10” app is beschikbaar op de meeste pc’s met Windows 7 Service Pack 1 (SP1) en Windows 8.1 Update. In de volgende gevallen zie je geen notificatie:

• Windows 7 SP1 of Windows 8.1 Update is niet op je apparaat geïnstalleerd. Wil je controleren welke Windows-versie je hebt? Kijk hier hoe dat moet.
• Je hebt een zakelijke versie van Windows, deze vormt geen onderdeel van dit aanbod
• Automatische updates van Windows is niet op je apparaat geactiveerd
• Jouw apparaat voldoet niet aan de minimum systeemvereisten
• Jouw apparaat is niet op internet aangesloten
• Jouw apparaat is lid van een domein
• Jouw apparaat komt wel in aanmerking, maar we werken nog aan updates die de prestaties van het apparaat zullen verbeteren, zoals een nieuw stuurprogramma

Windows 10 get started app

Zo ziet de  “Download Windows 10” app eruit op je taakbalk

 4. Hoe kan ik de notificatie verwijderen?

We geven je uiteraard de keuze om al dan niet te kiezen voor de gratis upgrade naar Windows 10. Indien je je aanmeldt voor de gratis Windows 10 upgrade, dan zal de notificatie vanzelf verdwijnen. Zodra je gratis Windows 10 upgrade beschikbaar is krijgl je een nieuwe melding om de installatie te starten.

Indien je niet gratis wil upgraden naar Windows 10 en de notificatie wil verwijderen, klik dan op “Aanpassen” in het systeemvak, zoek “GWX” of het “Get Windows 10” icoon in de lijst en selecteer “verberg icoon en notificaties”.

5. Zal Cortana in Nederland beschikbaar zijn?

Jammer genoeg hebben we momenteel geen zicht op de beschikbaarheid van Cortana in Nederland

6. Krijgt Windows RT ook een upgrade naar Windows 10?

Windows RT is geen onderdeel van het gratis upgrade-programma naar Windows 10 dat is aangekondigd voor 29 juli 2015. Dit wil niet zeggen dat Windows RT geen verdere updates meer zal ontvangen. Hierover volgt later meer informatie.

7. Ik ben net gewend aan Windows 8. Waarom moet ik overstappen naar Windows 10

Je bent niet verplicht om de update uit voeren, het is je eigen keuze. Als je tevreden bent met Windows 7 of 8 kun je dat natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Windows 10 biedt je echter wel de meest toekomstbestendige versie van Windows. Als je upgrade naar Windows 10 heb je altijd de laatste en meest veilig versie van Windows tot je beschikking. Daarnaast biedt Windows 10 het beste van Windows 7 en Windows 8: het herkenbare en vertrouwde Start menu van Windows 7 gecombineerd met de apps en touch-vriendelijke manier van werken van Windows 8, zodat Windows je nog beter helpt met de dingen die jij graag wil doen.

8. Hoe weet ik dat de melding van Microsoft geen malware is?

De “Download Windows 10” app wordt kenbaar gemaakt met een pop-up of een Windows 10 icoontje rechtsonder in je scherm. Op de foto zie je hoe dat er uit ziet.

9. Ik krijg een geen pop-up maar zie wel een nieuw pictogram rechts onderin mijn taakbalk

Niet iedereen krijgt een zogenaamde pop-up, bij sommige mensen verschijnt er een Windows 10-pictogram rechts onderin de taakbalk. Als je hierop klikt kun je je aanmelden om als eerste naar Windows 10 te upgraden. Wil je dat niet dan kun je het uitstellen en verdwijnt het pictogram vanzelf.